Naslov/Header

Dobrodošli na Blog horarne astrologije astrologa Nataše Karalić Koprivice. Ovaj Blog je posvećen veštini horarne astrologije koja je predstavljena u astrološkom stvaralaštvu i delima starih majstora horarne astrologije među kojima se posebno ističu: Klaudije Galen, Ibn Sahl, Mašalah, Ibn Ezra, Gvido Bonati, Ričard Sonders, Džon Gadburi i Vilijam Lili. Na ovom Blogu možete čitati tekstove o različitim temama iz oblasti horarne astrologije, kao i interesantne primere horarnih horoskopa iz prakse astrologa. Ukoliko ste zainteresovani i za teme iz oblasti natalne, elekcione i mundane astrologije, pozivamo vas da posetite Blog tradicionalne astrologije.

09 December 2009

Rana pravila horarne astrologije o ljubavi i sklapanju braka

Ono što, na prvom mestu, razlikuje prve, katarhai (za više informacija o tome šta je katarhai videti tekst "Horarna astrologija - pojam i poreklo") od kasnijih horarnih metoda jeste odsustvo mundanih derivacija i odsustvo mundanog lociranje pitaoca te njegovog odvajanja od predmeta pitanja.  Karta se uvek  odnosi na stvar u pitanju, bez značaja kuća i njihovog izvlačenja (deriviranja) prema pirodi stvari. Tako recimo, trenutak u kojem se pita za sklopljeni brak ili trenutak kada se za isti čuje ili, pak, trenutak sklapanja braka se, praktično, jednako tumače tako što se, prema Doroteju Sidonskom, recimo, muž procenjuje preko pozicije Sunca, ascendenta i planete sa kojom je Mesec napravio poslednji aspekt, a žena prema Veneri, descendentu i Mesečevoj aplikaciji u sledu.


 

2 comments:

Anonymous said...

Kakav znacaj imaju fiksne zvezde u ljubavnim pitanjima odnosno koje fiksne zvezde ukazuju na raskid veze, a koje su dobre? Unapred hvala.

Natasa Karalic Koprivica said...

Izvinjavam se zbog malog kasnjenja sa odgovorom. O znacaju fiksnih zvezda bi moglo zaista mnogo da se pise. U najkracem: najvažnije fiksne zvezde koje ukazuju na razvod braka ili raskid veze u horarnoj astrologiji su Algol, Alkion, Sirius, Vindemijatriks, Antares i Fomalhaut. Zvezde sa suprotnim značenjem početka veze ili formalnog sklapanja braka su Aldebaran, Regulus i Spika.

Post a Comment